Tuesday, July 04, 2017

Ehkei lihavuus ole sittenkään niin hieno asia?

Tässä joitakin ajatuksiani ylipainosta joita tuli mieleeni ja halusin purkaa tänne. Tämä artikkeli syntyi oikeastaan täysin vahingossa, sillä minun oli ensin tarkoitus kirjoittaa Concertasta, joka on ADD lääke jota käytän.

Jokainen kroppa on kaunis, muttei ylipainoisuudesta saisi tehdä normia

 
En ymmärrä minkä takia jotkin "ylistävät" ylipainoa ja on näitä "jokainen kroppa on kaunis" kampanjoita sun muita ryhmiä pilvin pimein. Onhan se totta että jokainen kroppa on uniikki ja kaunis, eikä ketään saisi ikinä kiusata varsinkaan ulkonäön takia, mutta ylipainoisuudesta ei saisi tehdä normia ylipainon aiheuttamien terveyshaittojen takia.

Olen käsittänyt että mitä vähemmän rasvaa masun ympärillä on, sitä terveellisempää se on. Liikakilot masussa aiheuttavat helposti rasvoittuneen maksan. Mielestäni ylipainoisuus ei ole rumaa, niin kauan kun se ei ole sairaalloista ylipainoisuutta - joka on jo mieletöntä ylipainoisuutta. Ylipainoiset naiset, kuten myös normaalipainoiset ja vähän hoikemmat naiset ovat kaikki tosi kauniita, mutta ylipainoisuus ei iske ollenkaan minuun kun on kyse miehistä jotka ovat ylipainoisia. Enkä nyt tarkoita ylipainolla sitä että mies tai nainen on ylipainoinen painoindeksin mukaan, sillä painoindeksi ei ota ollenkaan huomioon lihasmassaa, vaan puhun nyt enemmänkin liaallisesta rasvaprosentista.

Minulla ei ole siis ulkonäöllisessä mielessä mitään ylipainoa vastaan, varsinkaan jos kyse on naisista, sillä naisilla pieni ylipaino jakautuu nätimmin pitkin kehoa kuin miehillä. Voisin seurustella ylipainoisen kanssa helposti ja olen kerran seurustellutkin, yli neljä vuotta itseasiassa. Mutta on valitettava fakta ettei ylipaino ole terveydelle hyväksi tietenkään.

Ylipaino saattaa olla jopa itsekästä, mutta toisaalta..


Voisi jopa sanoa että ylipaino on joskus jopa itsekästä, sillä ylipaino lisää huimasti terveysriskejä (joka taas tuo huolta läheisillemme), riippuen tietty siitä kuinka ylipainoinen on ja mitä syö, mutta lisää kuitenkin. Toisaalta on ehkä huono ajatus sanoa että ylipaino olisi itsekästä, sillä moni lihoaa esimerkiksi masennuksen takia, jolloin kyse ei ole oikeasti mistään itsekkyydestä, vaan vain pahasta olosta, johon sitten koitetaan saada helposti nopeaa mielihyvää, eli dopamiinia syömällä herkkuja.

Itse painoin hiljattain lähemmäs 70 kiloa ennen kuin aloin laihduttamaan, en sanoisi että olin silloin masentunut välttämättä, mutta en kuitenkaan voinut henkisesti niin hyvin kuin tällä hetkellä. Sisäiset ajatuksemme ja tunteemmme siis heijastuvat helposti ulkonäköömme, kuten myös ympäristöömme.

Välittämällä enemmän itsestämme, välitämme myös enemmän ympärillä olevistamme ihmisistä


Ylipainoisuudesta pois pyrkiminen olisi hyvä ajatus oman terveyden tilan takia, kuten myös omien läheisten ja perheen takia. Sillä en usko että kukaan haluaa aiheuttaa tahalteen läheisilleen surua. En usko että läheisesi haluaisivat sinun sairastuvan johonkin ylipainon takia, edes diabetekseen joka hankaloittaa elämää. Jos ja kun lähdet laihduttamaan, laihduta terveellisesti ja syö terveellisesti, sillä hoikkanakin terveydentila voi olla huono, mikäli ei liiku ollenkaan ja syö epäterveellisesti.

Minusta on tärkeää että voisimme voida mahdollisimman hyvin terveydellisesti läheistemme lähellä, ettemme loisi heille stressiä ja huolta meistä. Välittämällä enemmän itsestämme, välitämme myös enemmän ympärillä olevistamme ihmisistä. Oikeasti tarvittaisiin pikemminkin joitakin "välitä rakkaimmistasi ja laihduta"-kampanjoita ja ryhmiä, sillä kukaan ei halua että lisäät riskiäsi sairastua, sillä ihmiset välittävät sinusta ja haluavat että voisit voida hyvin.

Lisäksi on todettu fakta että se miten hyvin pidät huolta itsestäsi vaikuttaa myös siihen kuinka hyvin kohtelet lähimmäisiäsi. Rakastamalla itseämme enemmän, on helpompi rakastaa enemmän myös ympärillä olevia ihmisiä. Nyt kun pidän itsestäni parempaa huolta, huomaan kohtelevani muitakin paremmin - kun teen asioita jotka tekevät itseni iloiseksi, se heijastuu myös muihin. Terve itserakkaus tekee sinusta positiivisen ihmisen jolloin loistat kuin aurinko muiden elämään.

En siis pidä ylipainoa rumana, ainoastaan epäterveellisenä. Ja mielestäni ketään ei tulisi kiusata ulkonäöllisten seikkojen takia, varsinkaan kun se ei ole mikään oikea metodi saada ihmisiä elämään terveellisempää elämää. Ulkopuolelta tuleva paine vaan lisää stressiä, eli nostaa kortisolia joka taas tutkitusti vaikeuttaa laihtumista, varisnkin keskivartalon kohdalta.  

No comments:

Post a Comment